10 dingen die je niet moet zeggen of doen in een sollicitatiegesprek
Solliciteren, het is van de meeste mensen niet een favoriete bezigheid. Je wilt goed overkomen en de juiste dingen zeggen. Toch kan het dat je door de zenuwen er af en toe iets uitgooit wat niet helemaal handig is. Hier onder staat een top 10 van dingen die je beter niet kan zeggen of doen tijdens een sollicitatiegesprek.
1. “Wat doen jullie precies?”
Deze vraag moet je nooit stellen. Indirect laat je je gesprekspartner weten dat je dus geen idee hebt van wat het bedrijf doet. Bereid je dus altijd voor en probeer specifieke vragen te stellen. Dit klinkt misschien als een onschuldige vraag, maar indirect straal je onwetendheid uit. Een vraag als, ik zie dat jullie meerdere branches vertegenwoordigen. Hoe gaat dat in zijn werk? Of welke branche is de grootste? Dat laat zien dat je je hebt ingelezen en in ieder geval de website hebt bekeken.
2. Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever
Je vorige baas kan nog zo vervelend zijn geweest of de werkwijze past zo niet bij jou als persoon. Laat je hier nooit te negatief over uit. Dit laat zien dat je niet professioneel bent. Ook kan de gesprekspartner zich afvragen of deze negativiteit vanuit jou komt of van de vorige werkgever. Als je je hier niet over uitlaat laat dat zien dat je professioneel en positief bent in elke situatie. Het geeft de gesprekspartner ook vertrouwen dat jij in de toekomst niet vervelend gaat praten over je nieuwe baan waar je nu voor op gesprek bent.
3. “Ik heb geen vragen”
Je hebt altijd vragen, probeer deze ook tussendoor te stellen, zodat het niet alleen een monoloog wordt van je gesprekspartner. Als je aan het einde echt geen vragen hebt kan je altijd benoemen dat je wel vragen had, maar dat deze tijdens het gesprek al zijn beantwoord.
4. Te laat komen
Te laat komen kan wel eens gebeuren. Iedereen staat wel eens in een file en dat is ook helemaal niet erg. Als dit dus onverhoopt gebeurt bel dan even, met de boodschap dat je er aan komt. Dit laat zien dat je het zelf ook heel erg vervelend vindt wat er gebeurt. Niks laten horen is misschien nog wel erger dan het te laat komen zelf.
5. “Ik heb geen ervaring”
Dit hoef je echt niet te zeggen. De recruiter/gesprekspartner heeft als het goed jou CV gezien en daar in gelezen dat jij de ervaring juist wel of niet hebt. Benadruk waar je wel ervaring in hebt en dat je het juist leuk vind om nieuwe dingen te leren. Dingen benoemen die je niet hebt is niet nodig. Je bent niet voor niks uitgenodigd. Als ze iemand willen aannemen met wel de juiste ervaring, dan hadden ze jou niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Probeer wel eerlijk te antwoorden op de vraag. Als je nu gaat bluffen dan val je vroeg of laat toch wel door de mand.
6. Eisen stellen
Een eerste sollicitatiegesprek is niet het moment om eisen te stellen. Je moet het zien als een kennismaking. Beide partijen gaan kijken wat ze aan elkaar hebben. Als je hier al gaat beginnen over vakantiedagen, papadagen etc. dan kan dit gelijk een minpuntje zijn. Laat de partij eerst met een aanbod komen of wacht tot het tweede gesprek. Je wordt namelijk niet voor niks op een tweede gesprek gevraagd. Je hebt dan iets meer reserves om hier over te praten.
7. Lichaamstaal
Probeer tijdens een gesprek niet te mompelen. Dit is een teken van onzekerheid. Ga recht zitten, hoofd om hoog en praat duidelijk en rustig. Houd je zenuwen onder controle. Dit is lastiger dan je denkt, maar probeer niet te tikken met je voet of handen. Dit leid erg af van het gesprek. Je gesprekspartner kan zich er aan gaan irriteren en dat haalt de focus weg van alles wat jij zegt.
8. Arbeidsvoorwaarden
Probeer deze vraag te bewaren tot het einde. Geld is natuurlijk heel erg belangrijk als je solliciteert voor een baan. Als je dit als eerste vraagt kan het overkomen alsof je enkel en alleen daar voor komt. Meestal vraagt de recruiter tijdens het maken van de afspraak wel wat je salaris indicatie is. Als daar een heel groot verschil in zit zullen ze je niet uitnodigen op een gesprek. De werkgever weet ook hoe dit werkt en daarom hoef je je er aan het begin geen zorgen over te maken. Aan het einde van het gesprek komt het meestal toch wel ter sprake.
9. Vertel niet over je zenuwen
Het is natuurlijk logisch dat je gespannen bent voor een sollicitatiegesprek. Laat dit een beetje van je af glijden. Jij bent jij en wees jezelf. De recruiter wil graag dat je laat zien dat je zelfvertrouwen hebt. Vertel dus niet dat je enorm zenuwachtig bent en dat je al de hele ochtend niks door je keel krijgt. Op dit gebied is het niet handig om volledig eerlijk te zijn. Het is ook een goede test om te laten zien dat je goed onder stressvolle situaties kan presteren.
10. Wijs niet terug naar je CV
Als de recruiter of je gesprekspartner vraagt naar jou werkervaring. Hoef je ze niet terug te verwijzen naar het CV. Als ze er naar vragen willen ze dat jij er wat over verteld. Ze hebben het inderdaad al kunnen lezen, maar zijn benieuwd naar jou verhaal. Vertel ze dit dus ook.
Als je deze tips volgt sla je in ieder geval geen flater. Wees gewoon jezelf en wees geïnteresseerd in de functie en het bedrijf. Dan moet het helemaal goedkomen met die sollicitatiegesprekken van jou.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties