5 tips voor een beter CV

De meest gemaakte fouten bij het opstellen van een CV

En hoe je deze nooit meer gaat maken

Als je op zoek bent naar een baan ontkom je er niet aan: je moet je CV opstellen. Voor veel mensen een vervelend klusje. Nadat je je hoofd hebt gepijnigd over het jaar waarin je ook alweer bent afgestudeerd moet je ook nog eens nadenken over de opmaak. Locus People zet de meeste gemaakte fouten voor je op een rijtje (zodat je die in ieder geval niet meer maakt).

1.Vraag hulp

Het klinkt voor de hand liggend maar spellingfouten zijn de aller grootste afknapper in een cv. Helaas heeft Word nog geen optie die al je typ-, spelling- en stijlfouten in één keer herkent. Ben je zelf niet zo’n ster in Nederlands? Geen probleem, maar laat je cv (en tevens ook je sollicitatiebrief) nakijken door iemand die hier beter in is.

2. Kies het juiste format

Er zijn twee verschillende vormen waarin je je cv kunt opstellen: chronologisch of aan de hand van competenties. Als je een starter bent en je nog weinig werkervaring hebt, is het verstandiger om de nadruk te leggen op je competenties. Je kunt ook overdreven uitgebreid vertellen over je vakantiebaan van 6 weken maar dit maakt het niet ineens meer relevant. Heb je wel veel werkervaring, kies dan voor een chronologisch cv. Begin altijd met je huidige baan (of de laatste baan die je gehad hebt) zo ziet iemand meteen welke werkervaring interessant is. In de onderstaande linkjes vindt je twee voorbeelden van deze verschillende cv’s.

3. Wees relevant

Veel mensen hebben het gevoel dat ze een cv moet opvullen met zoveel mogelijk werkervaring. Dit is niet helemaal het geval. Een cv van 12 pagina’s zal niemand helemaal doorlezen, noem daarom alleen je relevante werkervaring. Als je op zoek bent naar een baan als accountmanager, dan is je bijbaantje van 3 maanden als vakkenvuller bij de Albert Heijn een stuk minder interessant dan die zomer dat je als promotiemedewerker langs de deuren ging bij potentiële klanten. Denk dus goed na of je werkervaring relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert. Mocht je cv dan wel erg leeg worden, leg dan de nadruk meer op je competenties, stages of projecten die je gedaan hebt, ook dat zijn ervaringen!

4. Pas je opmaak aan

Voor sommige banen is een origineel opgemaakt cv een interessante mogelijkheid om je te onderscheiden. Voor andere functies, bijvoorbeeld in de techniek of finance, heeft dit vaak veel minder waarde. Dat wilt overigens niet zeggen dat extra aandacht aan een meer zakelijke opmaak geen goed idee is. Wil je meer opvallen door de opmaak van je cv? Google is your best friend. Kijk eens naar cv’s van anderen en ga iets verder dan een standaard Word sjabloon. Op Pinterest kun je ook veel voorbeelden vinden.

5. Linken

Veel bedrijven kijken tegenwoordig meteen op je LinkedIn-profiel. Hier is vaak andere informatie te vinden. Waarom zou je dit dan niet in eigen hand nemen? Door je LinkedIn-profiel te noemen op je cv, laat je zien dat ze via deze link meer over jou te weten kunnen komen. Doe dit dus alleen als je LinkedIn-profiel de moeite waard en ‘up to date’ is. Heb je hier tips voor nodig? Lees dan het volgende artikel. 

Competentie cv
Chronologisch cv
WhatsApp met ons!