Wat heb je nodig voor een beter CV?
Als je op zoek bent naar een baan ontkom je er niet aan: je moet je CV opstellen. Voor veel mensen een tijdrovend klusje. Je wilt namelijk niet alleen dat je CV er mooi uitziet, maar ook dat het de aandacht trekt van de lezer. In dit artikel lees je alles over het maken van een cv. Lees meer over waarom een cv belangrijk is, wat er allemaal op je CV moet staan, hoe je zorgt dat je CV de aandacht trekt, en hoe je een mooie cv lay-out krijgt.
Waarom is het belangrijk om je CV juist op te stellen?
Het hebben van een mooi cv is belangrijk omdat je cv de eerste indruk maakt die een toekomstige werkgever van je krijgt. Wanneer je solliciteert op een vacature, stuur je meestal eerst je cv naar de werkgever toe. Op basis van je cv bepaalt de werkgever of hij of zij jou uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, of dat je cv direct in het archief verdwijnt. Wanneer je cv dus niet goed is opgesteld, loop je het risico dat je nooit een sollicitatiegesprek krijgt, omdat de werkgever je cv niet eens leest. Andere redenen dat een CV belangrijk is, zijn dat een cv je kansen vergroot om aangenomen te worden voor de baan waar je op solliciteert, en dat een goed CV ervoor zorgt dat je meer salaris kunt vragen. Een mooi CV kan daarnaast zelfvertrouwen geven voor bij een sollicitatiegesprek. Mocht je immers wat vergeten zijn te vertellen over jezelf, dan staat het op je CV.
Wat zijn de meeste gemaakte fouten bij het opstellen van een CV?
De meeste mensen weten wel ongeveer wat er allemaal op een CV moet staan, maar toch worden er vaak fouten gemaakt. Hieronder staan de meest gemaakte fouten bij het opstellen van een CV:
- Te weinig aandacht besteden aan de lay-out. Een rommelig cv geeft niet alleen een slechte indruk, maar is ook lastiger om snel te lezen. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is, en maak gebruik van witruimte.
- Te veel informatie opnemen. Wanneer je CV te lang is, of wanneer er te veel informatie in staat, is de kans groot dat de lezer het niet eens leest. Zorg ervoor dat je alleen de relevante informatie opneemt, en houd het bondig. Het beste is om je CV bij een pagina te houden.
- De fouten niet controleren. Een CV met spelfouten of typefouten geeft een onprofessionele indruk. Zorg er daarom altijd voor dat je CV foutloos is, door het te laten controleren door iemand anders.
- Te weinig aandacht besteden aan de inhoud. Sommige mensen denken dat een mooie lay-out al genoeg is, maar dat is niet waar. De inhoud van je CV moet ook goed zijn, want juist die bepaalt of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek of niet. Zorg ervoor dat je CV relevante informatie bevat, en dat deze goed verwoord is.
- Dezelfde CV voor iedere vacature gebruiken. Wanneer je steeds dezelfde CV gebruikt, ben je niet aan het personaliseren. Personaliseren is belangrijk, want op die manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de specifieke vacature. Pas je CV daarom aan per vacature, en maak gebruik van de keywords die in de vacature staan.
Tips voor een beter CV
Een beter cv zal helpen om de baan te krijgen waarvoor je solliciteert. Hier zijn vijf tips om een beter CV te krijgen.
- Vraag hulp: Het klinkt voor de hand liggend maar spellingfouten zijn de aller grootste afknapper in een cv. Helaas heeft Word nog geen optie die al je typ-, spelling- en stijlfouten in één keer herkent. Ben je zelf niet zo’n ster in Nederlands? Geen probleem, maar laat je cv (en tevens ook je sollicitatiebrief) nakijken door iemand die hier beter in is.
- Kies het juiste format: Er zijn twee verschillende vormen waarin je je cv kunt opstellen: chronologisch of aan de hand van competenties. Als je een starter bent en je nog weinig werkervaring hebt, is het verstandiger om de nadruk te leggen op je competenties. Je kunt ook overdreven uitgebreid vertellen over je vakantiebaan van 6 weken maar dit maakt het niet ineens meer relevant. Heb je wel veel werkervaring, kies dan voor een chronologisch cv. Begin altijd met je huidige baan (of de laatste baan die je gehad hebt) zo ziet iemand meteen welke werkervaring interessant is. In de onderstaande linkjes vindt je twee voorbeelden van deze verschillende cv’s.
- Wees relevant: Veel mensen hebben het gevoel dat ze een cv moet opvullen met zoveel mogelijk werkervaring. Dit is niet helemaal het geval. Een cv van 12 pagina’s zal niemand helemaal doorlezen, noem daarom alleen je relevante werkervaring. Als je op zoek bent naar een baan als accountmanager, dan is je bijbaantje van 3 maanden als vakkenvuller bij de Albert Heijn een stuk minder interessant dan die zomer dat je als promotiemedewerker langs de deuren ging bij potentiële klanten. Denk dus goed na of je werkervaring relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert. Mocht je cv dan wel erg leeg worden, leg dan de nadruk meer op je competenties, stages of projecten die je gedaan hebt, ook dat zijn ervaringen!
- Pas je opmaak aan: Voor sommige banen is een origineel opgemaakt cv een interessante mogelijkheid om je te onderscheiden. Voor andere functies, bijvoorbeeld in de techniek of finance, heeft dit vaak veel minder waarde. Dat wilt overigens niet zeggen dat extra aandacht aan een meer zakelijke opmaak geen goed idee is. Wil je meer opvallen door de opmaak van je cv? Google is your best friend. Kijk eens naar cv’s van anderen en ga iets verder dan een standaard Word sjabloon. Op Pinterest kun je ook veel voorbeelden vinden.
- Voeg je LinkedIn toe: Veel bedrijven kijken tegenwoordig meteen op je LinkedIn-profiel. Hier is vaak andere informatie te vinden. Waarom zou je dit dan niet in eigen hand nemen? Door je LinkedIn-profiel te noemen op je cv, laat je zien dat ze via deze link meer over jou te weten kunnen komen.
Welke informatie moet een CV bevatten
In een CV staat informatie over jou, je werkervaring, je competenties, opleidingen en stages. Hoe meer informatie hoe beter toch? Niet dus. Wanneer een CV teveel informatie bevat, is er grote kans dat iemand die het CV leest snel afhaakt. Zorg ervoor dat de informatie die je in jouw CV zet relevant is voor de vacature waarop je solliciteert. Kies daarom per vacature welke informatie het meest relevant is. Hieronder vind je wat algemene richtlijnen:
- Persoonlijke informatie: Een CV moet altijd voorzien zijn van je persoonlijke gegevens. Dit bevat je naam, adres, telefoonnummer en emailadres. Wanneer deze gegevens niet compleet zijn, loop je het risico dat de recruiter of werkgever je niet kan bereiken.
- Profielschets: In het profiel kun je vertellen wie je bent, wat je drijfveren zijn en waar je naartoe wilt met je carrière. Dit is de plek om jezelf kort voor te stellen.
- Opleidingen: Wil je laten weten welke opleiding(en) je hebt gevolgd? Zet alle relevante informatie in het CV. Geef ook aan of en zo ja, wanneer je deze opleiding gaat afronden.
- Werkervaring: Je werkervaring is het belangrijkste in je CV. Vertel over de functies die je hebt gehad, wat je verantwoordelijkheden waren en welke resultaten je hebt behaald.
- Competenties: Heb je bijzondere competenties of een speciale interesse? Zet deze dan ook in jouw CV. Dit kan iets zijn als ‘goede communicatieve vaardigheden’ of ‘affiniteit met social media’ bijvoorbeeld.
- Cursussen: Heel wat mensen doen naast hun baan of studie ook cursussen om zichzelf bij te blijven scholen. Dit kan een cursus zijn die relevant is voor de functie waarop je solliciteert, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
- Hobby’s: In sommige gevallen kan het interessant zijn om je hobby’s in jouw CV te vermelden. Dit geldt vooral wanneer je hobby’s iets zeggen over jouw persoonlijkheid en/of karakter.
Moet ik een motivatiebrief toevoegen?
Een motivatiebrief word steeds minder belangrijk, maar in sommige gevallen kan het toch iets toevoegen. Als er veel mensen solliciteren dan kan een motivatiebrief een mooie extra zijn, en je motivatie aan de werkgever laten zien.
Een motivatiebrief is een korte brief waarin je jouw interesse in de functie en/of bedrijf uitlegt. Dit kan een aardig extraatje zijn, maar vergeet niet dat je CV veel meer informatie bevat dan een motivatiebrief. Deze brief is dus niet cruciaal, maar kan in sommige gevallen wel helpen.
Hoe lang moet een CV zijn?
Je hebt vast wel eens gehoord dat je cv niet langer dan één pagina moet zijn. Dit klopt in de meeste gevallen ook wel, maar er zijn uitzonderingen. Wanneer je bijvoorbeeld veel ervaring hebt of wanneer je solliciteert voor een functie waarin een lange CV gewenst is, kan het soms nodig zijn om twee pagina’s te gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je de informatie die je op de tweede pagina zet relevant en interessant maakt, anders leest niemand het.
Moet ik een foto toevoegen op mijn CV?
Een foto toevoegen op je CV is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Dit geldt vooral voor functies waarbij een goede uitstraling belangrijk is, zoals in de horeca of in de sales. Wanneer je er voor kiest om toch een foto op je CV te zetten, zorg er dan wel voor dat het een professionele foto is. Een selfie of een foto van je vakantie is dus niet geschikt.
Voorbeelden van een CV
Hieronder staan twee voorbeelden van een CV. Deze kun je gebruiken als inspiratie, maar zorg er wel voor dat je jouw CV altijd aanpast aan de functie waarop je solliciteert. Een standaard CV is namelijk niet geschikt voor iedere vacature.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties