Do’s en don’t’s bij het schrijven van een CV.
Het schrijven van een Curriculum Vitae (CV) lijkt niet zo moeilijk, maar om een goed CV te schrijven is nog best lastig. Hoe zorg jij ervoor dat je opvalt met je CV en de kans op een kennismakingsgesprek vergroot tijdens je sollicitatie? Lees hieronder over alle do’s en don’ts bij het schrijven van een CV om een goede indruk achter te laten op wellicht je toekomstige werkgever.
Do:
1. Hou altijd je cv up-to-date
Een CV is in andere woorden een visitekaartje van jezelf. Zorg er altijd voor dat jouw CV is bijgewerkt en zo actueel mogelijk is. Maar wat zet ik in mijn CV?
- Ten eerste vermeld je altijd jouw werkervaring op je CV, zet dit neer in chronologische volgorde en begin bij je meest recente ervaring. Het is goed om hierbij jouw taken, verantwoordelijkheden en prestaties te noemen. Let hierbij op dat je niet ook al je banen met een tijdelijk contract plaatst, mits deze bijbanen of stages relevant zijn voor de vacature waar je op wilt solliciteren. Dit kan namelijk een negatieve indruk wekken bij een werkgever.
- Ten tweede is het goed om alle opleidingen en cursussen te plaatsen in je CV, ook als deze niet afgerond zijn. Vergeet niet om wel al jouw behaalde diploma’s en certificaten te vermelden. Alles wat van waarde kan zijn bij de job waar je op solliciteert mag je niet vergeten erin te zetten.
- Ten derde is het belangrijk om al jouw relevante ervaringen in de CV te zetten. Denk hierbij aan werk of een studie in het buitenland of aan relevante vrijwilligerswerkervaring.
2. Gebruik een standaard template
Het doel van de CV is om een goede indruk achter te laten bij de werkgevers. Dezelfde CV naar twintig verschillende werkgevers sturen is niet de beste oplossing, aangezien zij allemaal op zoek zijn naar een net iets ander profiel binnen het bedrijf en de functie. Zorg dat je een standaard template gebruikt bij het maken van je CV die makkelijk aan te passen is. Voeg gericht nieuwe dingen toe die relevant kunnen zijn en haal dingen weg die niet van waarde zijn.
3. Hou het kort
Je zou misschien denken dat het goed is om zoveel mogelijk informatie te plaatsen in je CV. Dit is zeker niet het geval. Probeer je CV zo kort en bondig mogelijk te maken met daarin alle relevante informatie voor de desbetreffende werkgever. Je kan je voorstellen dat jouw CV niet de enigste is die door een recruiter wordt bekeken op een dag. Zorg er dus voor dat de CV niet langer is dan 2-3 pagina’s en duidelijk te lezen voor de werkgever. Bullet points zijn een handig hulpmiddel om je CV overzichtelijk te maken. Extra informatie over je vaardigheden en eerdere banen kan je uitgebreid bespreken in een sollicitatiegesprek.
4. Persoonlijke informatie
Gebruik op je CV altijd je persoonlijke gegevens. Vermeld in het begin van je CV je naam, adres, woonplaats, privételefoonnummer en e-mailadres.
5. Voeg altijd een passende foto van jezelf toe
Houd hierbij altijd rekening met de soort baan waar je naar op zoek bent en kom zakelijk over. Vermijd foto’s op vakantie, met je kind, tijdens een borreltje, met een hoed/pet op etc. Dit is een echte afknapper.
6. Wees altijd eerlijk
Een van de belangrijkste dingen in een CV is eerlijkheid. Lieg nooit in een CV, want uiteindelijk val je tijdens een sollicitatiegesprek door de mand en dan wordt je zeker weten niet aangenomen. Geef gewoon een goed beeld van jezelf en verzin geen dingen op je CV. De werkgever moet geïnteresseerd zijn in jouw profiel en niet in een half verzonnen profiel.
7. Kies het juiste lettertype
Gebruik een duidelijk lettertype dat makkelijk leesbaar en overzichtelijk is voor degene die het leest. Dit zal de lezer namelijk meer aanspreken. Tip: maak gebruik van Arial of Calibri (niet kleiner dan lettertype 10).
8. Maak een duidelijke schets van wie jij bent
Geef onder de persoonlijke gegevens een korte samenvatting over jezelf om de aandacht van de lezer te trekken. Vertel hierin wat voor persoon jij bent en waarom je solliciteert op de functie. Zorg ervoor dat dit geen standaard opsomming wordt van competenties, want dit moet nog maar blijken tijdens je eerste weken. Maak hier juist een persoonlijk en echt verhaal van.
9. Benoem relevante programma- en systeemkennis
Heb je gewerkt met bepaalde programma’s en systemen? Vermeld dan vooral in je CV dat je die kennis bezit, dit kan namelijk relevant zijn voor de functies waarop je solliciteert.
10. Benoem de talen die jij beheerst
Voor vele functies is het een groot pluspunt als je meer talen beheerst dan alleen je moedertaal. Vergeet dit dan ook niet in je CV te zetten.
Don’t:
1. Spel -en typfouten
Zorg er voor dat jouw CV, motivatiebrief en e-mail er professioneel uit zien. Een groot onderdeel hier van is spelling en taalgebruik. Zorg er voor dat wat je geschreven hebt er tot in de details goed uit ziet, zonder ook maar één fout. Laat het desnoods door meerdere mensen nakijken. Onthoud namelijk dat dit jouw visitekaartje is en het eerste beeld van jezelf die je uitstraalt naar je toekomstige werkgever. Een onverzorgd geschreven CV, motivatiebrief of e-mail kan namelijk een slecht beeld wekken van jou als persoon. De werkgever kan zich bijvoorbeeld inbeelden dat jij niet secuur werkt en niet voldoende tijd en moeite in je werk stopt. Daarnaast is het belangrijk dat je de tekst formeel schrijft. Het is immers naar jouw toekomstige werkgever en niet naar één van je vrienden.
2. Maak er geen onoverzichtelijk CV van
Het is belangrijk dat je CV opvalt en in de gedachte van de lezer blijft, maar dit betekent niet dat je al je creativiteit er op los moet laten en het er als een soort ‘kleurplaat’ uit moet zien. Dit zal ook niet de reden zijn dat jij op gesprek mag komen. Het belangrijkste voor de lezer is dat er een goede structuur in zit en alle relevante informatie duidelijk te lezen is. Probeer een mooie balans hier in te vinden.
3. Gaten in je cv uitleggen
Het komt wel eens voor dat je bijvoorbeeld een tussenjaar hebt gehad of niet gelijk na je studie bent gaan werken. Geef altijd aan wat de reden van dit gat is in je CV, laat dit niet open staan. Gaten in je CV kunnen namelijk zorgen voor verwarring of het gevoel dat je iets verbergt bij de werkgever.
4. Hobby’s vermelden die niet relevant zijn
Het is vrij gebruikelijk om ook hobby’s in je CV te vermelden. Vraag je wel altijd af of deze in het kader van de functie waarop jij solliciteert relevant zijn. Kan je door middel van deze hobby’s aantonen over bepaalde kwaliteiten te beschikken die ook handig zijn voor de desbetreffende functie, zet deze dan zeker in je CV.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties