10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek
Na het sturen van al die motivatiebrieven en CV’s is het eindelijk zo ver! Je mag op gesprek komen bij een bedrijf waar jij graag zou willen werken. Natuurlijk hoop je dan ook dat het sollicitatiegesprek vlekkeloos verloopt en je wordt aangenomen bij dat bedrijf. Maar hoe vergroot je die kans van slagen en laat je een goede indruk achter bij de werkgever? Hieronder lees je 10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.
1. Doe vooraf onderzoek naar het bedrijf
Zorg dat je je van te voren al goed hebt ingelezen in het bedrijf en de branche. Zo laat je al zien meer kennis te hebben van het bedrijf en gericht te hebben gesolliciteerd. Neem bijvoorbeeld voor het sollicitatiegesprek een kijkje op de website, de nieuwsbrief of de social media kanalen van het bedrijf. Dit zorgt namelijk voor een beter beeld bij het bedrijf, waardoor je met meer zelfvertrouwen het gesprek in gaat en vragen gemakkelijker kunt beantwoorden of stellen. Verdiep je zoveel mogelijk in de organisatie en zorg bijvoorbeeld dat je weet wat de organisatie doet, waarom ze dit doen, waar de organisatie voor staat, wat hun toekomstvisie is, hoe de bedrijfscultuur is, in welk team je terecht komt, wie de huidige klanten en concurrenten zijn, hoe de ontwikkeling eruit ziet sinds de start en welke successen er zijn behaald. Kijk ook alvast naar de trends en ontwikkelingen in de branche, wie weet kan je hier op inhaken tijdens het gesprek.
2. Zorg dat je weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt
Het is goed om te weten met wie je het gesprek gaat voeren. Google de namen van de gesprekspartner(s) of zoek zijn/haar profiel even op LinkedIn. Ga na wat de functie is van jouw gesprekspartner zodat je gerichtere vragen kunt stellen aan diegene. Of verdiep je is in zijn/haar interesses en gebruik dit vooraf als ijsbreker bijvoorbeeld. Het tonen van interesse is van groot belang bij een sollicitatiegesprek en is een goede manier om een streepje voor op de andere sollicitanten te krijgen.
3. Bedenk een persoonlijk verhaal om je voor te stellen
De eerste vraag die je eigenlijk altijd kan verwachten bij een sollicitatiegesprek is: “Vertel eens wat over jezelf”. Zorg dan ook dat je van tevoren al een verhaal hebt bedacht om deze vraag te beantwoorden. Natuurlijk kan je gebruik maken van de standaard antwoorden, zoals leeftijd, studie of woonplaats etc.. Echter is dit een beetje saai en waarschijnlijk heeft je gesprekspartner deze gegevens al gelezen in je CV. Probeer dit gedeelte aan te vullen met een persoonlijker verhaal, dit maakt immers veel meer indruk op de werkgever.
4. Bereid een goed verhaal voor die gebaseerd is op je drie beste eigenschappen en denk na over je slechtere eigenschappen
Er zijn een aantal vragen die je vrijwel 100% zeker kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Eén daarvan is: “Wat zijn jouw beste eigenschappen?”. Ga al van tevoren bij jezelf na waar jij in uitblinkt. Zorg dat je dit kunt onderbouwen met voorbeelden en situaties uit het verleden. Het is belangrijk om hier een helder verhaal over voor te bereiden en je gemakkelijk over jezelf te kunnen praten. Dit komt veel geloofwaardiger over.
Een andere vraag is het tegenovergestelde: “Wat zijn jouw slechtste eigenschappen?”. Een goede zelfkennis wordt gewaardeerd. Wees dan ook gewoon open en eerlijk in je antwoord. Iedereen heeft wel iets waar hij/zij minder goed in is, maar dit misschien wel graag zou willen ontwikkelen. Het is tevens ook een manier om aan te kaarten welke werkzaamheden je minder leuk vindt.
5. Bereid je grootste succesverhalen voor
Het is ontzettend goed om via een waargebeurd verhaal aan te kunnen tonen aan de werkgever dat jij in staat bent waarde te leveren in een bepaalde situatie. Het komt wel eens voor dat er tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd wordt om een situatie uit het verleden te schetsen waarin jij waarde creëert of competenties van jou naar voren komen. Bereid dus altijd een succesverhaal voor. Ook als hier niet naar gevraagd wordt is het namelijk goed om hierover te vertellen indien hier een juist moment voor is tijdens het gesprek. Een goed succesverhaal bestaat uit drie delen: Wat is het probleem, Hoe heb jij voor een oplossing gezorgd, Wat was het resultaat en hoe waren de reacties.
6. Waar zie je jezelf in de toekomst
Vaak zijn werkgevers ook benieuwd naar jouw toekomstbeeld en wordt er een vraag als “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” gesteld. Zorg dat je antwoord realistisch, duidelijk en werk gerelateerd is. Antwoorden als ik wil mezelf graag nog ontwikkelen en doorgroeien in het vakgebied vallen meestal goed in de smaak.
7. Je moet je CV kunnen dromen
De werkgever zal altijd vragen stellen naar aanleiding van je CV. Zorg dus ook dat je jouw CV van top tot teen uit je hoofd kent om al zijn vragen te kunnen tackelen. Een aantal voor de hand liggende dingen waar vragen over gesteld kunnen worden zijn: Een gat in de tijdlijn van je CV, een baan waar je heel kort of juist lang hebt gewerkt, promoties binnen een bedrijf, bijzondere werkgevers of concurrenten als werkgever.
8. Verzin een goede ‘elevator pitch’
Het sollicitatiegesprek is de kans om de werkgever ervan te overtuigen waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de job. Zorg voor een kort, maar krachtige speech waarin je jezelf probeert te verkopen aan de werkgever. De naam ‘elevator pitch’ zegt het al. De speech mag niet langer zijn dan 60 seconde, in de tijd dat je in de lift staat moet je iemand al kunnen overtuigen. Je zal tijdens het sollicitatiegesprek zeker weten de vraag krijgen waarom jij geschikt bent voor de functie, de elevator pitch is een mooi hulpmiddel bij het beantwoorden van deze vraag. Belangrijk in je verhaal is om te benadrukken wat jouw sterke eigenschappen zijn, duidelijk aan te geven wat jouw vaardigheden zijn en te benoemen wat jou anders maakt dan alle andere sollicitanten.
9. Stel vragen
Wees niet bang om vragen te stellen! Werkgevers vinden het ontzettend belangrijk dat een kandidaat interesse toont in het bedrijf en de functie. Ze stellen het dan ook zeer op prijs als je een aantal vragen voorbereid. Laat zien dat je ook vooronderzoek gedaan hebt en stel gerichte vragen hierover. Dit laat zien dat je er tijd en moeite in hebt gestopt en je oprechte interesse hebt in die baan. Daarnaast zijn vragen ook belangrijk om voor jezelf te bepalen of je bij de organisatie en functie past.
10. Voorbereiding op het sollicitatiegesprek
Zorg voor goede referenties
Zorg voor een aantal personen die kunnen dienen als referentie. Denk hierbij aan voormalige collega’s, leidinggevende, opdrachtgevers etc. Spreek dit wel van tevoren met hen af, zodat ze jou ook zullen aanprijzen als nieuwe werknemer.
Houd je zenuwen onder controle
Het is logisch als je zenuwachtig bent tijdens een sollicitatiegesprek voor de baan die je zo graag wilt hebben. Probeer wel je zenuwen onder controle te houden. De zenuwen kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je niet meer uit je woorden komt of vast loopt. Belangrijk hierbij is om de voor de hand liggende vragen al voor jezelf geoefend te hebben.
Draag een verzorgde en passende outfit
De werkelijkheid is dat een werkgever al een oordeel over iemand heeft terwijl diegene nog niet eens wat heeft gezegd. Nu is het tegenwoordig ook niet altijd meer noodzakelijk om in een pak naar je sollicitatiegesprek te komen. Kijk op de website of vraag het bedrijf naar wat de dresscode is. Het belangrijkste is dat jij er verzorgd uit ziet en een passende outfit bij het bedrijf kiest. Voorkom vlekken, gaten, te sportieve, te opvallende of te blote kleding.
Kom op tijd
Te laat komen op je sollicitatiegesprek is een echte no-go. Zorg dat je een kwartier voor het gesprek aanwezig bent. Tip: Zet je telefoon uit. Maak een praatje met de receptioniste of lees een tijdschrift dat er ligt. Dit geeft een betere indruk aan jouw toekomstig werkgever.
Neem pen en papier mee
Door pen en papier mee te nemen laat je nogmaals zien dat je interesse toont. Schrijf mee met wat er gezegd wordt tijdens het gesprek, zodat je hier later op terug kan komen op het moment dat je hier vragen over hebt. Daarnaast is het goed om eventuele ideeën die voortkomen uit het gesprek op te schrijven. Door mee te schrijven met het gesprek heb je thuis nog alle tijd om de belangrijke dingen die in het gesprek zijn besproken door te nemen.
Denk aan je houding tijdens het gesprek
Je houding tijdens een sollicitatiegesprek is erg belangrijk en zeker iets waar je gesprekspartner naar zal kijken en je op zal oordelen. Zorg dat je tijdens het gesprek rechtop zit, oogcontact maakt, lacht, aandachtig luistert, je telefoon uit staat en in je broekzak zit, geen scheldwoorden of straattaal gebruikt, niet hele tijd bezig bent met je pen of papier, niet hele tijd aan het bewegen of tikken op de tafel bent en geen ongepaste grapjes maakt tijdens het gesprek.
Tot slot bedank je altijd
Het is belangrijk dat je het gesprek goed afrondt. Bedank de desbetreffende persoon voor het gesprek en benoem vooral dat je enthousiast bent (mocht dat het geval zijn natuurlijk). Je zou altijd nog een mail kunnen sturen om aan te geven dat je het een fijn gesprek vond, prettig ervaren hebt en graag aan de slag wilt gaan bij het bedrijf.
Mocht je nou na een week nog steeds niks hebben gehoord over je sollicitatiegesprek, bel dan gerust even en vraag netjes of men een indicatie kan geven van wanneer er de beslissing wordt genomen.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties