Het sollicitatieproces voor kandidaten: 8 stappen en tips
Als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt, heb je misschien wat gezonde stress. Door het proces beter te begrijpen, neem je een deel van deze stress weg en presenteer je je beter tijdens het gesprek. Het sollicitatieproces omvat doorgaans verschillende stappen. Elke stap dient een belangrijk doel bij het identificeren van kandidaten met de juiste vaardigheden voor de functie. Door deze stappen effectief en efficiënt te volgen, kunnen werkgevers en recruiters de juiste mensen werven voor openstaande functies.
1. De vacature herlezen
Vóór een sollicitatiegesprek moeten kandidaten en recruiters de vacature in detail doornemen om er zeker van te zijn dat ze de juiste informatie hebben opgenomen. Dit helpt hen ook om vragen voor te bereiden die tijdens het gesprek belangrijke inzichten zullen opleveren.
2. Telefonische interviews
Een telefonisch interview dient als een eerste evaluatie van een kandidaat en stellen interviewers in staat om sollicitanten die niet aan de functie-eisen voldoen snel uit te sluiten. In het eerste gesprek worden vragen gesteld die de recruiter helpt om kandidaten uit te sluiten. Belangrijke informatie die wellicht niet in het CV stond wordt achterhaald. Dit zorgt ervoor dat niemand tijd verliest aan de volgende stappen. Wanneer dit gesprek succesvol is maakt de recruiter een afspraak voor een volgende gesprek.
3. Eerste gesprek
Het is eerste persoonlijke gesprek (of video gesprek) is waarschijnlijk een een-op-een met een de recruiter en/of de werkgever. Ze zullen meer vragen stellen over de kwalificaties, vaardigheden, werkverleden en beschikbaarheid. Het bedrijf is op zoek naar de best mogelijke en meest enthousiaste kandidaat voor de functie, dus dit de kans voor de kandidaat om interesse te laten zien voor de baan. Door kandidaten te interviewen kunnen interviewers een beter gevoel krijgen voor de persoon en inschatten of ze bij het team, de bedrijfscultuur en de functie passen. In het eerste gesprek wordt ook vaak het verwachte en aangeboden salaris besproken.
4. Tweede gesprek
Een tweede gesprek is meestal een follow-up persoonlijke een-op-een met de werkgever of werkgevers, maar het kan ook een hele dag of middag evenement zijn waar je de kandidaat het team van het bedrijf ontmoet. Als je gevraagd bent voor een tweede gesprek, ben je waarschijnlijk een geschikte kandidaat voor de baan.
Een tweede gesprek kan ook bestaan uit een korte presentatie van de kandidaat, wederzijds vragen stellen, een kleine test over het werk, of een case studie bespreken. Dit stelt de werkgever in staat om nog meer ervaring en kennis van de sollicitant te evalueren. Het helpt de interviewers ook om te bepalen of de persoon echt enthousiast is en goed in het team / de bedrijfscultuur past.
5. Derde gesprek
Zelfs als je de door bent na de twee gesprekken, is er nog steeds een kans dat je aan meer gesprekken moet deelnemen. Een derde gesprek kan nodig zijn om nog het salaris te bespreken en andere secundaire voorwaarden. Dit kan weer een telefoongesprek zijn, of een gesprek met andere werkgevers. Men wil er nu echt zeker van zijn dat de kandidaat geschikt is voor de baan.
6. Eindgesprek
Een eindgesprek is de laatste stap van het sollicitatieproces en dient als eindevaluatie voor beide partijen. Interviewers moeten beoordelen of de kandidaat aan al hun kwalificaties voldoet, terwijl werkzoekenden er zeker van moeten zijn dat ze zich goed voelen bij de bedrijfscultuur en de taken van de baan. Tijdens het eindgesprek is er ook een bepaling of er een match is voor beide partijen op de primaire en secundaire voorwaarden.
7. Achtergrond controle
Alvorens een baan aan te bieden, moeten werkgevers soms de achtergrond van de kandidaat controleren. Dit kan ook door de HR afdeling worden gedaan van het bedrijf. Een achtergrond controle kan bestaan uit een controle op de geschiktheid voor werk, opleiding en andere relevante kwalificaties. Soms is een achtergrond controle niet nodig.
8. Baanaanbod
Na het voltooien van de vorige stappen kunnen de werkgevers een beslissingen nemen. Hierbij wordt de gekozen kandidaat een baan aangeboden en dus een echt aanbod gedaan. De aanbiedingsbrief of email bevat informatie over het salaris, vakantiedagen, bedrijfsvoordelen en het werkschema. Meestal wordt een contract gestuurd waarin deze details zijn opgenomen. De kandidaat kan dit contract lezen, en indien goedgekeurd, samen met de werkgever ondertekenen.
Sollicitatieproces tips voor kandidaten
Hieronder staan drie basis tips voor kandidaten.
Onderzoek naar het bedrijf
Voor elk gesprek kan je het beste het bedrijf grondig onderzoeken. Bekijk de geschiedenis en de waarden van het bedrijf, de missieverklaring en recente nieuwsberichten. Stel jezelf vragen zoals: Wat maakt het bedrijf uniek? Waarom zou je er willen werken? Door dit te doen zal de werkgever makkelijker kunnen beoordelen of je interesse hebt en past bij het bedrijf.
Bereid je voor op vragen
Neem de tijd om antwoorden voor te bereiden op typische vragen die er worden gesteld in sollicitatie gesprekken. Dit zijn vragen zoals “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”, “Waarom heb je interesse in de functie?”, en “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”
Werk aan je presentatie bij het gesprek
Probeer je als kandidaat passend te kleden voor het sollicitatiegesprek. Meestal is een net overhemd voldoende. Als je niet zeker weet wat voor bedrijfscultuur er heerst, kijk dan op de website of vraag de recruiter hoe je je het beste kunt kleden voor het gesprek met de werkgever.
Kom bovendien op tijd of een paar minuten eerder voor het gesprek met de werkgever. Een goede planning voor de gesprekken zal je meer ontspannen maken.
Elk sollicitatiegesprek is anders
Elke sollicitatie verloopt anders, en dat is oké. Soms komen werkgever en werknemer niet overeen en dat is ook prima. Wil je meer weten over het sollicitatieproces van je potentiële nieuwe baan, dan kun je dit ook vragen tijdens het eerste gesprek. Maak je geen zorgen over het sollicitatieproces, door deze stappen en tips te volgen heb je al een goede basis!
Zoek je een nieuwe baan? Onze recruiters helpen je graag verder, bekijk onze vacatures in de techniek.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties