Afgewezen worden na een sollicitatie of zelfs een kennismakingsgesprek kan erg frustrerend en teleurstellend zijn. Het kan voelen alsof je harde werk voor niets is geweest en het kan je zelfvertrouwen flink aantasten. Maar het is belangrijk om te onthouden dat afwijzingen bij het solliciteren bijna onvermijdelijk zijn.
Het is essentieel om na een afwijzing niet op te geven en gewoon door te blijven gaan met solliciteren. Hier zijn enkele tips om je te helpen omgaan met afwijzingen:
Accepteer de afwijzing:
Besef dat een afwijzing niet per se iets zegt over jouw waarde of kwaliteiten als persoon. Vaak zijn er veel andere factoren die meespelen bij het besluit van een werkgever om voor iemand anders te kiezen. Het is belangrijk om te begrijpen dat afwijzingen bij het solliciteren deel uitmaken van het proces. In de meeste gevallen zijn er meerdere kandidaten voor een enkele baan, en soms zijn er simpelweg andere kandidaten die beter passen bij de functie. Het is belangrijk om te onthouden dat afwijzingen niet persoonlijk zijn en niet hoeft te betekenen dat je niet geschikt bent voor deze arbeidsmarkt. Probeer de afwijzing te accepteren en vertrouw erop dat er in de toekomst andere kansen zullen komen.
Pak de tijd:
Het is normaal om teleurgesteld te zijn als je wordt afgewezen. Neem de tijd om het een plekje te geven, voel de emoties en accepteer dat het pijn kan doen. Geef jezelf dus die tijd en wees niet te hard voor jezelf. Het is een proces waar je inzit, soms gaat het beter dan de andere keer. Maar er even bij stilstaan en de tijd nemen mag. Zo lang je jezelf uiteindelijk maar weer herpakt en motiveert om weer door te gaan.
Vraag om onderbouwing:
Het kan nuttig zijn om aan de werkgever te vragen wat precies de onderbouwing is waarom je niet bent aangenomen. Dit kan je helpen begrijpen waarom jij het niet geworden bent en vanuit daar kan jij jezelf verbeteren voor toekomstige sollicitaties! Wees beleefd en professioneel bij het vragen om feedback en houd er rekening mee dat niet alle werkgevers bereid zijn feedback te geven.
Blijf positief en gemotiveerd:
Het is belangrijk om positief te blijven en jezelf gemotiveerd te houden bij het solliciteren. Probeer je te richten op de kansen die er nog wel zijn en maak gebruik van de feedback die je hebt gekregen om je sollicitatievaardigheden te verbeteren. Blijf ook werken aan je cv en sollicitatiebrief, zoek manieren om je vaardigheden en ervaring te verbeteren. Probeer ook nog een paar creatieve en unieke elementen in je sollicitatie te verwerken waardoor jij nog meer op valt.
Maak gebruik van je netwerk:
Je netwerk kan een waardevolle bron zijn bij het zoeken naar werk. Praat met vrienden, familie en voormalige collega’s om te zien of ze iets weten van vacatures of werkgevers die op zoek zijn naar kandidaten. Je kunt ook netwerk- en carrièrebeurzen bezoeken en lid worden van professionele organisaties om meer contacten te leggen.
Blijf doorgaan:
Het is belangrijk om door te gaan met solliciteren, zelfs na afwijzingen. Blijf op zoek naar nieuwe vacatures en blijf sollicitatiegesprekken voeren. Hoe meer hengels je namelijk uit gooit, hoe groter de kans is dat er uiteindelijk een werkgever hapt. Probeer te onthouden dat het vinden van werk een proces is en dat het soms dus veel tijd en doorzettingsvermogen vraagt.
Leer van de afwijzing:
Afwijzingen bij het solliciteren kan een waardevol leermoment zijn. Probeer te analyseren wat er mis ging tijdens het sollicitatieproces en kijk wat je voor de volgende keer zal kunnen verbeteren. Misschien kom je er wel achter dat je simpel weg wat meer ervaring moet opdoen om je sollicitatievaardigheden verbeteren, of moet je jezelf beter positioneren en elementen zoeken om meer op te vallen. Kortom, analyseer op welk vlak je verbetering nodig hebt en werk eraan. Ieder gesprek dat je voert is weer een ervaring.
Blijf zelfverzekerd:
Afwijzingen kunnen je zelfvertrouwen schaden, maar het is belangrijk om te onthouden dat je kwalificaties en vaardigheden niet veranderen door een afwijzing. Blijf positief over jezelf en je kansen op de arbeidsmarkt. Maak een lijst van je sterke punten en vaardigheden en herinner jezelf eraan wat je te bieden hebt aan werkgevers.
Focus op je sterke punten:
Probeer te focussen op je sterke punten en de positieve feedback die je hebt ontvangen van werkgevers tijdens eerdere sollicitaties. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en je te herinneren dat er andere werkgevers zijn die jouw kwaliteiten wel zullen waarderen.
Zoek steun:
Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij vrienden en familie als je te maken heb gekregen met afwijzingen bij het solliciteren. Praat met mensen die je vertrouwt en die je kunnen aanmoedigen en ondersteunen tijdens je zoektocht naar werk. Je kunt ook overwegen om professionele hulp te zoeken. Denk daarbij aan bedrijven zoals een loopbaanadviseur of een detacheerder, hun kunnen je helpen bij het vinden van je weg op de arbeidsmarkt.
Laat het los:
Uiteindelijk is het belangrijk om de afwijzing los te laten en door te gaan met je zoektocht naar werk. Het is gemakkelijk om te blijven hangen in gevoelens van teleurstelling en frustratie, maar dit zal je zoektocht naar werk alleen maar vertragen. Probeer je te concentreren op de toekomst en de kansen die er nog wel zijn. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Tot slot:
Is het belangrijk om jezelf niet te hard te beoordelen. Het is gemakkelijk om te blijven hangen in gevoelens van teleurstelling en frustratie, maar het is belangrijk om te onthouden dat afwijzingen niet altijd persoonlijk zijn en dat het ook niet altijd betekent dat je niet goed genoeg bent. Probeer je te concentreren op je sterke punten en blijf positief over jezelf en je kansen op de arbeidsmarkt.
We hopen dat wij via deze weg iets meer informatie hebben kunnen delen over het omgaan van afwijzing. Mocht je nog altijd moeite hebben hierna met solliciteren, neem dan contact met ons op. Wij kijken graag mee met je ambities en helpen je naar jouw droombaan.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties