Als vrouw werken in de techniek

Het succesverhaal van Marian

Marian is nu ongeveer 9 maanden actief als werkvoorbereider bij Gebroeders van Leeuwen. Een bedrijf wat zich specialiseert in boortechnieken. Zij is hier onder anderen verantwoordelijk voor het voorbereiden van het werk, zoals aan het aanvragen van de Klic bij het Kadaster, voor de ligging van kabels en leidingen en het verzorgen en invullen van rapportages. Niet de meest voor de hand liggende plek voor een vrouw om te werken maar voor Marian de perfecte match.

“Er werd verder gekeken dan naar wat ik alleen op papier kan.”

Verder dan je CV

Toen Marian zelf op zoek was naar een baan merkte zij dat het lastig was om door middel van alleen een CV of een brief voor een gesprek te worden uitgenodigd. Vaak wordt op basis van deze eerste indruk meteen een keuze gemaakt en wordt er niet verder gekeken naar de persoon achter het CV. Dit zorgt er voor dat het voor vrouwen moeilijker is om een baan te vinden in de techniek. “Als vrouw die graag in de techniek wilt werken, moet je je vaak meer bewijzen. Je moet echt duidelijk maken dat je kennis hebt van bepaalde technisch zaken” vertelt Marian. Soms lukt dit niet met alleen een CV of een sollicitatiebrief en moet je het gesprek aan gaan. Zo kwam Marian bij Locus People terecht. Zij was op zoek naar iemand die samen met haar verder wilde kijken en haar kon introduceren bij verschillende organisaties.

Durven de stap te maken

Marian kwam terecht bij Tjerk Bakker, accountmanager bij Locus People. Hij begreep de situatie van Marian en was bereid om te luisteren naar haar verhaal. Dat Marian over de juiste technische kennis beschikt was al snel duidelijk. Dit maakte haar een geschikte kandidaat. “In de gesprekken die ik met Tjerk heb gevoerd werd dieper in gegaan op mij als persoon en wat er precies bij mij past. Ik kon erg mezelf zijn en durfde eigenlijk alles te vragen”. Naar aanleiding van deze gesprekken werd Marian voorgesteld aan verschillende opdrachtgevers. Deze werden door Tjerk zorgvuldig uitgezocht. “ Ik werd door Tjerk goed voorbereid op die gesprekken. Ik kreeg tips mee voor het solliciteren bijvoorbeeld welke vragen ik kon verwachten. Dan ga je met een rustiger gevoel zo’n gesprek in”. Deze voorbereiding gaf Marian meer houvast en zekerheid en dit bracht haar uiteindelijk bij haar match. “Het zoeken naar een nieuwe baan kan hectisch zijn, gelukkig heeft Tjerk het voor mij erg inzichtelijk gemaakt. Ik wist heel duidelijk waar ik aan toe was. Daarom werd de stap om ergens opnieuw te beginnen een stuk makkelijker”.

De meerwaarde van arbeidsbemiddeling

Marian heeft vooral het persoonlijke contact als erg positief ervaren. “Omdat Tjerk wilde luisteren en ik merkte dat hij zich echt voor mij wilde inzetten, voelde ik mij erg op mijn gemak. Hierdoor hebben we fijne gesprekken kunnen voeren waarin ik erachter ben gekomen wat bij mij past”. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een werkplek die aansluit bij haar kwaliteiten en ook haar interesses. Op de vraag wat Locus People voor meerwaarde heeft gehad binnen haar situatie antwoordt zij: “Er werd verder gekeken naar wat ik alleen op papier kan. Ik ben op gesprek geweest bij organisaties die ik zelf niet als optie zag of die mij op basis van alleen mijn CV misschien aan de kant hadden geschoven. Het was ook fijn om wat meer handvatten te krijgen tijdens zo’n hectische sollicitatieperiode en om op iemand terug te kunnen vallen voor vragen en advies”.