Specialist of generalist zijn als ingenieur?
De keuze om je tijdens je ingenieursloopbaan te specialiseren of generalist te blijven kan een moeilijke beslissing zijn. Er zijn voor- en nadelen aan beide benaderingen, en de uiteindelijke beslissing hangt af van je specifieke situatie. In dit artikel verkennen we de verschillen tussen generalisten en specialisten, en helpen we je beslissen welk pad voor jou geschikt is.
Wat is een specialist?
Een specialist is iemand die kennis heeft van een bepaald onderwerp. Een persoon die zich richt op een specifiek onderwerp of vakgebied ontwikkelt een dieper besef van een bepaald onderwerp. Bedrijven kunnen specialisten inhuren om projecten aan te nemen waarbij nieuwe processen en technologieën een belangrijke rol spelen. Zij weten meer over een bepaald onderwerp dan andere werknemers en kunnen deze kennis met anderen delen.
Specialisten in techniek vinden vaak gemakkelijker een baan omdat ze een specifieke vaardigheid kunnen bieden waar bedrijven naar op zoek zijn. Als een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar een ingenieur met ervaring in het ontwerpen van producten met behulp van de CAD-software Solidworks, zullen ze eerder een specialist met ervaring in die specifieke software aannemen.
Wat zijn de voordelen van specialist zijn?
Er zijn verschillende voordelen van specialist zijn. Hieronder bespreken we enkele voordelen van specialist zijn.
- Minder concurrentie: Als je je specialiseert in een bepaald gebied, beperk je automatisch het aantal mensen dat hetzelfde werk kan doen als jij. Dit geeft je een voorsprong op andere werkzoekenden die misschien minder kennis hebben van het onderwerp.
- Essentieel voor overleg: Specialisatie opent deuren om consultant te worden. Als je een specialist bent in je vakgebied, komen bedrijven naar je toe voor specialistisch advies.
- Vooruitstrevendheid: Bedrijfseigenaren die hun productlijnen niet kunnen aanpassen of zich niet snel kunnen ontwikkelen, hebben hulp nodig van deskundigen bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Omdat professionals hun vakgebied altijd verbeteren, zijn ze vaak progressiever dan generalisten.
- Marketability: Als de markt goed is, zijn specialisten altijd in trek. Specialisten kunnen gemakkelijker op de markt worden gebracht bij bedrijven die op de hoogte willen blijven van de laatste trends en op zoek zijn naar een competitive advantage.
- Kennisniveau: Specialisten begrijpen de vakgebieden goed, terwijl generalisten een brede expertise hebben in hun sector of over de disciplines heen. Iemand die zich op een gebied specialiseert kan zich richten op het leren van het onderwerp. Daarnaast leert de generalist verschillende vaardigheden die geschikt zijn voor verschillende vakgebieden.
- Hoger loon: De diepgaande kennis van een specialist wordt meestal beloond met een hoger salaris.
Wat zijn de nadelen van specialist zijn?
Er zijn verschillende nadelen aan het zijn van een specialist. Hieronder bespreken we enkele nadelen van specialist zijn.
- Verveling: Je kunt verveeld of opgebrand raken als je dagelijks aan dezelfde soort projecten werkt.
Verouderd raken: Als de markt voor je specialisme opdroogt, kun je moeite hebben om werk te vinden. - Beperkte mogelijkheden: Specialisten hebben doorgaans minder doorgroeimogelijkheden dan generalisten.
- Gebrek aan afwisseling: Specialisten kunnen verveeld raken met hun werk omdat ze niet worden blootgesteld aan de verschillende projecten die generalisten doen.
- Minder flexibiliteit: Specialisten kunnen moeilijker van loopbaan veranderen dan generalisten, omdat hun vaardigheden specifiek zijn voor hun vakgebied.
Ingenieurs die zich op een bepaald gebied specialiseren kunnen merken dat hun vaardigheden niet overdraagbaar zijn naar andere ingenieursdisciplines. Dit kan het moeilijk maken om van loopbaan te veranderen als de markt voor hun specialiteit opdroogt.
Wat is een generalist?
Generalisten zijn mensen die verstand hebben van verschillende onderwerpen en diverse hobby’s en interesses hebben. Mensen in leidinggevende functies zijn meestal generalisten omdat ze een verscheidenheid aan functies hebben. Generalisten weten alles waar een bedrijf over gaat, en ze onderhandelen goed binnen afdelingen. Zij zijn de “big-picture” mensen en kunnen zien hoe verschillende afdelingen samenwerken.
Generalisten in de techniek zijn mensen die de basis kennen van meerdere ingenieursdisciplines. Zij herkennen gemakkelijker welke problemen de ene afdeling kan hebben die de andere beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een elektrotechnisch ingenieur die de grondbeginselen van de civiele techniek kent, zal gemakkelijk zien of de fundering van een gebouw niet goed genoeg is en zal dit kunnen doorgeven aan de civiel ingenieur. Dit bespaart tijd en geld omdat potentiële problemen eerder worden opgemerkt.
Wat zijn de voordelen van generalist zijn?
Er zijn verschillende voor- en nadelen van generalist zijn. De voordelen zijn onder andere:
- Managementfuncties: Generalisten worden vaak bevorderd tot managementfuncties omdat ze een breed begrip hebben van het bedrijf en hoe verschillende afdelingen samenwerken.
- Wellicht meer arbeidsvreugde: Generalisten hebben meestal een grotere verscheidenheid aan taken en projecten, wat kan leiden tot meer arbeidsvreugde.
- Meer mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling: Generalisten hebben doorgaans meer doorgroeimogelijkheden dan specialisten.
- Meer diensten: Generalisten bieden veel meer diensten aan dan specialisten. Ze zijn divers, waardoor ze klanten betere oplossingen kunnen bieden en verder kunnen kijken dan hun baan.
- Mogelijkheid om aan een groter publiek te verkopen: Generalisten kunnen directer aan een publiek verkopen dan de meesten, omdat klanten minder betalen dan ze nodig hebben.
- Flexibiliteit: Als de markt slecht is, kunnen generalisten hun diensten aanbieden aan een groter aantal klanten. Dit maakt ze beter inzetbaar omdat ze op verschillende terreinen inzetbaar zijn.
- Kunnen zich later specialiseren: Generalisten kunnen zich later altijd nog specialiseren als ze dat willen. Ze kunnen verschillende concepten begrijpen, waardoor ze zich gemakkelijker op een bepaald gebied kunnen specialiseren.
Ingenieurs die een generalistische aanpak kiezen, hebben een breed begrip van techniek. Ze zien hoe verschillende afdelingen samenwerken en kunnen meer diensten aanbieden dan specialisten. Generalisten hebben ook meer mogelijkheden om carrière te maken en kunnen hun diensten aan een groter publiek verkopen.
Wat zijn de nadelen van generalist zijn?
De nadelen van generalist worden zijn onder andere:
- Kan gezien worden als een manusje-van-alles: Sommige mensen kunnen je zien als een “jack of all trades, master of none” omdat je geen expert bent in één ding.
- Misschien minder geloofwaardig: Generalisten kunnen minder geloofwaardig zijn dan specialisten, omdat ze niet gezien worden als experts in één ding.
- Kan overweldigend zijn: Proberen alles van alles te weten kan overweldigend zijn. Je bent misschien niet in staat om de laatste trends bij te houden als je alles probeert te weten.
- Kan belangrijke details missen: Als je een generalist bent, kun je belangrijke details missen omdat je niet zo gefocust bent op één ding.
- Kan aan saaie projecten werken: Je kunt werken aan projecten die voor jou niet zo interessant zijn omdat jij de enige persoon bent die van alles een beetje weet.
Ingenieurs met een generalistische aanpak kunnen wellicht minder geloofwaardig zijn dan specialisten en belangrijke details missen. Generalisten kunnen ook werken aan projecten die voor hen minder interessant zijn.
Hoe beslis je of je je moet specialiseren of generalist moet blijven?
Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij de beslissing of je je moet specialiseren of generalist moet blijven.
- Je aanpassingsvermogen: Ben je goed in het aanpassen aan verschillende situaties en vind je het leuk om nieuwe dingen te leren, positioneer je dan als generalist.
- Je wens voor stabiliteit: Als je de voorkeur geeft aan stabiliteit en voorspelbaarheid en een expert in je vakgebied wilt worden, dan moet je een specialist zijn.
- De grootte van het bedrijf: De grootte van het bedrijf waar je wilt werken kan ook dicteren of je je moet specialiseren of generalist moet blijven. Als je voor een groot bedrijf wilt werken, dan kan het beter zijn om je als specialist te positioneren om een expert op je vakgebied te worden. Wil je voor een kleiner bedrijf werken, dan kan het beter zijn om generalist te blijven, zodat je verschillende diensten kunt aanbieden.
- Je expertisegebied: Als je baan veel bewegende delen heeft, en je moet verschillende concepten kunnen begrijpen, dan kan het beter zijn om generalist te blijven. Is je baan meer gericht op één ding, dan is specialiseren misschien beter, zodat je een expert kunt worden.
- De markt: De markt speelt ook een rol bij de beslissing om je te specialiseren of generalist te blijven. Als de markt slecht is, dan kan het beter zijn om generalist te blijven, zodat je je diensten aan een breder scala van klanten kunt aanbieden. Is de markt goed, dan kan specialiseren beter zijn, zodat je je op je ene gebied kunt concentreren en een expert wordt.
Specialist of generalist zijn op je cv
Bij het solliciteren naar een baan wil je je cv afstemmen op de functie. Je moet je vaardigheden en ervaring vermelden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Solliciteer je naar een specialistische functie, richt je dan op je ervaring op dat gebied. Solliciteer je naar een generalistische functie, leg dan de nadruk op je vermogen om nieuwe dingen te leren en je aan te passen aan verschillende situaties.
Uiteindelijk is het aan jou
Binnen ingenieursloopbanen zijn sommige functies beter geschikt voor specialisten en andere beter voor generalisten. Als je beslist of je je gaat specialiseren of generalist blijft, overweeg dan de bovengenoemde factoren, voordelen en nadelen. Er is eigenlijk geen goed of fout antwoord.
Vaak wordt het langzaam duidelijk wat voor jou het beste is, maar meestal is het beter om eerste een beetje als generalist te werken, zodat je ziet wat voor jou het best werkt.
- By: marketing@locuspeople.nl
- Geen categorie
- Geen reacties